Gezond
Nu meer dan ooit hechten we massaal belang aan onze gezondheid; ook in het onderwijs. Leerlingen en leerkrachten brengen immers veel tijd door in hun klaslokaal. Daarom wil HP ervoor zorgen dat klaslokalen een gezonde leeromgeving zijn waarin er optimaal geleerd en lesgegeven kan worden. We zoomen in op enkele aspecten die belangrijk zijn bij een gezonde leeromgeving.
Een goede luchtkwaliteit in jouw klaslokaal is van groot belang. Uit onderzoek blijkt immers dat een te hoge CO2-concentratie een negatief effect heeft op de leerprestaties van de leerlingen. Denk maar aan een verhoogde vermoeidheid of verlaagde concentratie. Misschien ervaar je soms een muffe geur of beslagen ramen? Je hoeft de oorzaak hiervan niet ver te zoeken: een slechte luchtkwaliteit in de klas. Hoe komt dat toch, die ongezonde lucht in klassieke klaslokalen? Volgens Gezonde Scholen veroorzaken verschillende factoren dit probleem.
- Uitdamping van vluchtige stoffen afkomstig van vloerbedekking, gordijnen of gebruikte bouwmaterialen.
- Het uitademen door de aanwezige personen.
- Geurstoffen van de aanwezige personen.
- Stof en huisstofmijt.
- Nieuwe gebouwen zijn bijna luchtdicht.
Bron: Gezonde Scholen – Gezonde Scholen
Gelukkig kan je de luchtkwaliteit van je leerruimtes verbeteren. Wie bijvoorbeeld een intelligent ventilatiesysteem installeert, hoeft zelf niet veel te doen. Want het systeem zal het CO2-gehalte automatisch meten. Op basis daarvan wordt er meer of minder geventileerd waardoor onnodig energieverbruik vermeden wordt. Zo is ventileren comfortabel en gezond, maar ook duurzaam én beter voor het milieu. En bovendien hebben leerlingen geen last van de kou of tocht wanneer ramen tijdens de les geopend worden.
Een iets eenvoudigere oplossing om de luchtkwaliteit te helpen verbeteren, is planten te integreren in jouw klas. Want planten absorberen koolstofdioxide, een gas dat we niet nodig hebben. In de jaren tachtig ontdekten wetenschappers bij de NASA dat planten zelfs chemicaliën zoals benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht verwijderen en zo de lucht schoner maken om in te ademen. Planten bieden echter nog veel meer voordelen. We sommen ze voor je op.
- Planten verlagen je stressniveau.
- Ze verhogen je concentratie.
- Ze zorgen ervoor dat je je gelukkiger voelt.
Bron: Partena
Een te hoge of juist te lage temperatuur, tocht en een hoge luchtvochtigheid: factoren die ervoor zorgen dat leerkrachten en leerlingen niet comfortabel kunnen lesgeven en leren. De isolatie van het gebouw, de beglazing, de vloer en de verwarmings-, koel- en ventilatiesystemen zijn de factoren die het thermisch comfort beïnvloeden.
Bron: Gezonde Scholen – Gezonde Scholen
Hoe verbeter je het binnenklimaat in jouw klas? Een tip van Gezonde Scholen:
Schoolgebouwen die goed geïsoleerd worden en daarbij ook nog eens voorzien worden van een intelligent ventilatiesysteem, zullen voor een verhoogd thermisch comfort zorgen. Bij isolatie gaat het niet enkel om gevel- en dakisolatie, maar ook de juiste raamprofielen en beglazing, een verbeterde naad- en kierdichting en een goede isolatie van de vloer. Op die manier vermijd je tochtklachten en temperatuurschommelingen. Alsof dat nog niet genoeg is, zorgen een goede isolatie en ventilatie ervoor dat je gebouw duurzamer en energiezuiniger is.
Toestellen met touch vallen niet meer weg te denken uit de moderne leeromgeving. Hoe zorg je voor een goede hygiëne van deze touchscreens?
- We raden je aan om handschoenen te dragen bij het reinigen.
- Vervolgens zet je het toestel uit en ontkoppel je de randapparatuur.
- Je kan een microvezeldoekje bevochtigen met een reiniger die bestaat uit 70 % isopropyl alcohol en 30 % water.
- Wrijf zachtjes met het microvezeldoekje van boven naar beneden waarbij je ervoor zorgt dat er geen vloeistof naar gevoelige plekken (USB-poorten, toetsenborden …) druipt.
- Laat goed opdrogen, doe de handschoenen uit en gooi ze weg.
- Vergeet je handen niet te wassen volgens de voorschriften.
Bron: Office of the Future
Akoestische problemen komen volgens Gezonde Scholen en Agion veel voor bij oudere schoolgebouwen. Denk maar aan geluid uit buurlokalen of de gang, maar evenzeer geluiden van buitenaf, galm in de lokalen zelf of van installaties zoals sanitair en verwarming. Het is duidelijk: lawaai heeft een negatieve invloed. Het verhoogt je stressniveau en verlaagt je concentratie en productiviteit. Hoe je voor een betere akoestiek kan zorgen? We geven je graag enkele tips mee van Gezonde Scholen en Agion.
Geluidsabsorberende plafondpanelen
Plafonds in klaslokalen zijn vaak gemaakt van harde materialen met een glad oppervlak waardoor ze nauwelijks geluid absorberen. Daarom wordt het aangeraden om zachte materialen met een open structuur te voorzien.
Vloerbedekkingen
Ook bepaalde vloerbedekkingen kunnen de akoestiek verbeteren. Een tapijt bijvoorbeeld zal nagalm verminderen en zo bijdragen aan een productievere leeromgeving.
Aluminium profielen en akoestische gevelisolatie
Ervaar je veel geluidshinder van buitenaf? Dan kunnen aluminium raam- en deurprofielen en akoestische gevelisolatie soelaas bieden. Dit zorgt er zelfs voor dat ook de geluidsoverdracht van binnen naar buiten beperkt blijft.
Moswanden
Moswanden zijn niet alleen groen en mooi, ze zijn ideaal om de akoestiek in moderne leerruimtes te verbeteren. Ze absorberen namelijk geluid op een natuurlijke manier.